— The Photographers’ Gallery

Having contributed over the past two years towards the design and development of a new museum and gallery dedicated the photographic arts (in Morocco), I’m interested to see what Irish architects O’Donnell + Tuomey have done to extend a red brick warehouse in central London to provide a new home for The Photographers’ Gallery.Black-rendered walls overhang the original Victorian brickwork to cover the new fourth and fifth floors, which both contain galleries and are lit by a two-storey-high, north-facing window in one corner.

 

Lectures and workshops will take place on the third floor, an environmentally-controlled gallery is on the second floor and offices are on the first floor.

 

Part of the facade is cut away and glazed to reveal the cafe and bar at ground level, and a digital wall in the reception area will present a changing selection of projects from both professional photographers and the public.

 

A bookshop and print salesroom occupy the basement.

 

The ground floor is clad in black polished terrazzo and hardwood panels that match the thickness of the new rendered walls, while large windows with matching hardwood frames on the upper levels afford views towards nearby Oxford Street and Soho.

 

The gallery will reopen to the public on 19 May.

 

You can read more about the project at Dezeen.

— Comments

Please add your own comment