— Cube Mountain Hut

Atelier 8000 has designed a cuboid mountain hut as part of the Ke¸marská Chata (Ke¸marská Hut) international competition, the winner of which will be built in the High Tratas – a mountain range on Slovakia’s norther border.

Propped up on one of its edges, the hut has been designed to simultaneously stand out and blend in with its mountainous surroundings, like “an erratic block left behind by the retreating glacier.” A combination of aluminium tiles and solar panels on the outside, as well as its orientation southwards and eastwards, make the building passive in terms of energy consumption, offering year-round warmth for its guests.

 

Thanks to the positioning of the construction, three sides of the facade are visible from any viewing point, which amplifies the play of light and shadows – the same effect which can be observed on the neighboring rocks,” says Atelier 8000. “The glass surfaces of windows and photovoltaic panels along with the light transparency of the metal plating complete the whole picture of the site with a touch of glimmer – just like the glints and reflections which can be observed on the surface of a mountain lake or on thawing ice.

 

Via: Huh

— Comments

Please add your own comment